Vinkkejä esityksen käsittelyyn ja erikoistilanteisiin

Lasten kanssa voi valmistautua esitykseen hankkimalla siihen liittyviä ennakkotietoja (esim. luetaan tarina, johon esitys pohjautuu tai tutustutaan esityksen aihepiiriin kirjojen/leikkien/pelien kautta tms.)

Lähtöön ja matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa ja välttää kiirettä, näin kaikki pääsevät nauttimaan esityksestä positiivisella mielellä

Lapsille suunnatuissa esityksissä harvemmin on pukeutumissääntöjä, mutta ennen esitysvierailua lasten kanssa voidaan keskustella pukeutumisesta erilaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa. Esimerkiksi oopperaan, balettiin ja teattereiden ensi-iltoihin on perinteisesti pukeuduttu hyvin juhlavasti, kun taas vaikkapa ulkoilmakonserteissa pukeutuminen on huomattavasti vapaamuotoisempaa.

Esityksen jälkeen kannattaa keskustella esityksestä lasten kanssa – purkaa esityksen herättämät ajatukset. Mistä esitys kertoi? Mitä opittiin? Oliko esityksessä jotain pelottavaa/hämmentävää/vaikeasti ymmärrettävää?

Lähtökohtaisesti esitys katsotaan alusta loppuun. Jättäkää esitys väliin, jos tiedätte että joutuisitte poistumaan ennen esityksen loppua. Kesken jäänyt tarina voi jäädä vaivaamaan lapsen mieltä ja esityksen aikana poistuminen voi häiritä muita katsojia.

Jos lasta pelottaa tai hän käyttäytyy muuten levottomasti ja muita katsojia häiritsevästi, voi hänet ottaa aikuisen viereen tai syliin. Viimekädessä lapsen kanssa voi poistua esitystilasta. Mikäli etukäteen on tiedossa että lasta voi pelottaa tai hän ei jaksa keskittyä esitykseen, kannattaa jäädä istumaan uloskäynnin lähettyville, jolloin voi tarvittaessa poistua mahdollisimman huomiota herättämättömästi.